Tässä artikkelissa tarkastelemme mm. seuraavia kysymyksiä:

  1. Mitä yleensä manuaaliterapioissa tehdään kun korjattu virheasento palaa takaisin?
  2. Syyn ja oireen hoidon ero
  3. Mistä virheasennot yleensäkin johtuvat?

 

Mitä yleensä manuaaliterapioissa tehdään kun korjattu virheasento palaa takaisin?

Vastaus tähän on hyvin yksinkertainen: Tehdään sama korjaus uudestaan ja toivotaan parasta. Toimiiko tämä lähestymistapa? Tästä en osaa sanoa tarkkoja lukuja mutta valistunut arvaukseni on, että joillakin korjaus voi pysyä 1-3 hoitokerralla, mutta jos korjaus ei vielä 3 kerran jälkeenkään ala pysyä, eivät lisäkorjaukset todennäköisesti auta yhtään sen paremmin. Olen myös kuullut monelta asiakkaalta miten he ovat käyneet jopa vuosia korjauttamassa samoja asentovirheitä viikosta toiseen. Tässä kohtaa minusta sorrutaan samaan ongelmaan mikä vallitsee valitettavasti lääketieteessä: Ei hoideta syytä vaan oiretta. Jos syy osattaisiin hoitaa, ei virheasento palaisi heti takaisin.

Syyn ja oireen hoidon ero

Syyn ja oireen hoidon eroa voi kuvata vuotavan veneen vertauksella. Jos olet veneessä joka vuotaa koska veneen tappi on löysällä, voit joko äyskäröidä vettä pois veneestä loputtomasti tai kiristää tapin jolloin vuotaminen loppuu ja sitten voit alkaa vaikka kalastelemaan. Niin kauan kuin hoidetaan vain oiretta, ei työlle tule loppua.

Tiedän tämän omasta kokemuksesta, sillä minulle tehtiin aikanaan korjauksia alaselän nikamaan joka oli pois paikaltaan. Ensimmäisellä kerralla korjaus pysyi pari päivää, toisen kerran jälkeen korjaus pysyi muutaman tunnin ja kolmannen kerran jälkeen nikama pomppasi paikaltaan välittömästi korjauksen jälkeen. Kun huomautin asiasta kyseiselle kiropraktikolle välittömästi korjauksen jälkeen, meni hän todella hiljaiseksi ja antoi lopulta ymmärtää että minun ei kannata tulla enää hänelle hoitoon. Hän kertoi monia tarinoita miten hän oli auttanut ihmisiä selkävaivoissa mutta minun tapaukseni oli hänelle ilmeisesti uusi ja mystinen.

 

Mistä virheasennot johtuvat?

Tämä on suuri kysymys johon ei mielestäni kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Kun syy ymmärretään voidaan sille tehdä jotain.

Tämä oli kysymys johon itsekään en tiennyt vastausta alkuaikoina kun aloittelin energiahoitojen tekemistä ja tein ns. “Energeettistä jäsenkorjausta”. Osasin kyllä korjata virheasennot käyttämällä energiahoitotekniikoita, mutta tilanne oli pohjimmiltaan samankaltainen kuin manuaaliterapioissa: Joillakin asiakkailla virheasennot palasivat takaisin. Minulta kysyttiinkin joskus että miksi näin käy enkä tuolloin osannut siihen vastata muuta kuin “Joillakin ne vain palaavat, toisilla eivät”.

Virheasentojen syy nro 1: Elintavat

Yksi yleisesti tunnettu syy virheasentoihin on elintavat. Ihmiset istuvat kaikki päivät keholle luonnottomassa asennossa ja vieläpä hartiat eteenpäin köyristyneinä tietokoneen ääressä. Laukkuja kannetaan aina samalla olalla ja jollakin on aina takataskussaan 5cm paksu lompakko. Eli kehoa käytetään huonoissa asennoissa tai sitä kuormitetaan epäsymmetrisesti. Tällöin kehoon syntyy lihasepätasapainotila kun lihakset ovat yhdeltä puolelta kehoa enemmän jumissa/voimakkaammat kuin toiselta jolloin kireämmät/voimakkaammat lihakset vetävät kehon mutkalle.

Nämä syyt ovat siis tunnettuja ja yleensä näitä yritetään korjataan ymmärtääkseni esim. fysioterapiassa erilaisilla harjoitteilla ja tämän lisäksi on olemassa Fustra-niminen harjoitusmetodi jonka tarkoitus on juuri korjata kehon asentovirheitä mm. vahvistamalla ja aktivoimalla heikkoja lihaksia sekä venyttämällä jäykkiä lihaksia. Elintavoista johtuviin virheasentoihin nämä menetelmät voivat tuoda apua, sillä näissä tapauksissa syy on se että kehoa on käytetty yksipuolisesti, ja kun kehoa opetellaan käyttämään oikein, tilanne alkaa todennäköisesti hiljalleen korjautua.

Virheasentojen syy nro 2: Tapaturmat

Joskus virheasento saattaa syntyä esim. kaatumisen tai “tyhjän päälle” astumisen seurauksena. Voimakas isku lantioon tai jonkinlainen retkahdus saattaa siis myös olla virheasennon syy. Yleensä lantion alueelta ns. SI-nivel saattaa mennä virheasentoon tällaisissa tapauksissa. Jos keho on muuten kunnossa ja syy on todellakin vain tuo tapaturma, niin näissä tapauksissa manuaaliterapian korjaus voi tuoda pysyvän avun.

Nämä kaksi edellämainittua virheasennon syytä ovat sellaisia joista tiedetään ainakin vaihtoehtohoidoissa ja joissakin harjoitusmenetelmissä.

Valitettavasti nämä kaksi syytä eivät selitä kaikkia virheasentoja. Jos edellämainitut syyt selittäisivät kaikki virheasennot, saisivat kaikki pysyvää apua lihasharjoitteista tai manuaaliterapioista. Ongelma on siinä, että läheskään kaikki eivät saa apua näistä menetelmistä ja juuri nämä “hankalat tapaukset” tulevat sitten energiahoitoon kun kaikki muu on kokeiltu, eikä mikään tunnu auttavan. Syy siihen, että apua ei ole aikaisemmilla menetelmillä tullut on, että tuolloin ei ole tiedostettu tai osattu hoitaa syytä mikä tällä kertaa ei olekaan elintavat tai tapaturma.

On olemassa vielä yksi syy jota juuri kukaan ei tiedosta. Ja vaikka tämän syyn ihmisille sanoo, on monen vaikea hyväksyä seuraavaa selitystä sillä se voi kuulostaa ensikuulemalta hiukan kummalliselta. Selitys ei kuitenkaan ole niin kummallinen kuin se ensikuulemalta saattaa tuntua kun sitä aletaan tutkia tarkemmin.

Tämä kolmas syy on sen verran tärkeä asia, että omistan sille seuraavan artikkelin kokonaisuudessaan.