Tässä artikkelissa kerron tarkemmin näkemyksiäni siitä mistä kroonisissa tuki- ja liikuntaelin vaivoissa on kysymys ja miksi lääketieteen puolella näihin vaivoihin ei valitettavan usein osata antaa apua.

Tässä kohtaa voi herätä kysymys että miten tämä aihe liittyy energiahoitoihin?

Syy miksi otan tämän asian esille jopa kolmessa artikkelissa, on se että nämä vaivat ovat yleisin syy miksi vastaanotolle tullaan. Energiahoidoilla voidaan auttaa hyvin vaikeitakin kroonisista kivuista kärsiviä ja varsinkin silloin kun ymmärretään mistä näissä ongelmissa on kysymys. Kun kivun syy ymmärretään, pystytään energiahoito kohdistamaan tarkemmin sinne missä vika on, ja tästä seuraa paremmat ja nopeammat hoitotulokset.

Tämän lisäksi minusta on äärimmäisen tärkeää että tämä tieto, mikä saattaa joistakin kuulostaa aluksi hiukan oudolta, pääsee suuren yleisön tietoisuuteen jotta paremmin osattaisiin hakeutua hoitoon joka on mahdollisimman lempeä, turvallinen, kustannustehokas, nopea ja tehokas. Tai että ihmiset tietäisivät että on olemassa keinoja silloinkin kun jotkut sanovat että mitään ei ole tehtävissä.

Kuten jo sanoin, nämä vaivat ovat yleisin syy miksi vastaanotolle tullaan. Kukaan ei halua tuntea kipua ja jos apua ei saa terveydenhuollon puolelta, jatkaa lähes jokainen avun etsimistä yhä uusista paikoista ja hoidoista siinä toivossa että jostain löytyisi syy omiin kipuihin ja ehkä joku jopa osaisi auttaa.

Haluan myös tuoda esille että joistakin saattaa kuulostaa siltä, että arvostelen välillä lääketiedettä mutta tarkoitukseni on vain tuoda esille se, että vaikkakin lääketiede on hieno asia, ei se valitettavasti tiedä kaikkea ja tuo tiedon puute on ongelma johon pitäisi saada parannus. Lääkärit varmasti tekevät parhaansa sillä koulutuksella mikä heillä on.

Ongelma lääketieteen puolella on minusta kokonaisvaltaisen tiedon puute ja lääketieteen pirstaloituminen. Ihmistä ei enää osata katsoa kokonaisuutena vaan jokainen spesialisti tuijottaa omaa kapeaa aluettaan eikä kukaan oikein enää ymmärrä miten upea ja viisas kokonaisuus ihmiskeho on ja miten kaikki siinä vaikuttaa kaikkeen. Luonnonlääkinnan puolella tämä kokonaisuus otetaan paljon paremmin huomioon ja siksi monet saavat apua ns. vaihtoehtohoidoista.

Kivun syytä etsimässä

Kun henkilö menee kroonisten selkävaivojen takia lääkäriin, yleensä jossain vaiheessa hänen selkänsä kuvataan ja kuvien perusteella yritetään päätellä mistä kipu johtuu. Tämä on sinänsä viisasta, sillä kuvia katsomalla voimme päätellä paljon mitä henkilön sisällä tapahtuu. Mutta osataanko kuvista katsoa kaikkia oikeita asioita?

Yleensä selkäkipuinen saa jonkin seuraavista tuomioista: Kulumaa, kalkkeumaa, luupiikkejä, madaltumia..

Koskaan en muista kuulleeni diagnoosia: Lantio virheasennossa, erimittaiset jalat, alaselän syvät lihakset jumissa. Miksi tällaisia diagnooseja ei kuule, sillä kokemukseni mukaan krooniset kivut johtuvat tai niihin myötävaikuttavat lähes aina edellämainitut tekijät.

Yksi syy on se, että röngtenkuvissa eivät näy lihakset, joten lihaksien kuntoa ei voida kuvata. Jos lihasten kuntoa halutaan tarkastella täytyy silloin lihaksia tunnustella ja ymmärrykseni mukaan todella harva lääkäri tekee nykyään niin.

Toisaalta kuvista voitaisiin nähdä asentovirheet, mutta siihen ei tarvita säteilyttää ihmistä sillä sellaiset asentovirheet, mistä tulee ongelmia, on helppo todeta mittaamalla käsillä kehon symmetrisyyttä tai vain katsomalla henkilön asentoa. Ongelma lähinnä onkin se, että lääketieteen puolella ajatellaan että asentovirheillä ei ole merkittävää osaa kroonisissa kivuissa, elleivät ne ole todella massiivisia. Herääkin kysymys että miksi sitten lähes kaikki asiakkaat saavat helpotusta kun lievätkin asentovirheet korjataan?

Kun henkilö ei saa apua virallisen lääketieteen puolelta, alkaa hän monesti etsiä apua muulta kuten kiropraktikoilta, naprapaateilta, jäsenkorjaajilta jne. manuaaliterapioiden ammattilaisilta. Nyt henkilö saakin kuulla aivan erilaisia syitä kipuihinsa: SI-nivelen virheasento, lantiokori vinossa, nilkat virheasennossa jne.

Nyt ollaan jo lähempänä useiden kroonisten kipujen syistä ja monet saavatkin hetkittäistä tai jopa pysyvää apua kun lantion virheasento korjataan.

Virheasentojen vaikutus

Katsotaan hetki alla olevaa kuvaa missä näkyy “sininen” mies ja “punainen” mies. Mitä luulet kumpi noista henkilöistä on kipeämpi? Entä kummalla on mahdollisesti kulumaa esim. vasemmassa polvessa? Tai jos kulumaa ei ole vielä, kummalla luulet olevan kulumaa viimeistään muutaman vuoden kuluttua?

Kuvassa näkyy mm. seuraavia virheasentoja:

  • Lantio vinossa
  • Erimittaiset jalat (johtuu lantion virheasennosta, vasen jalka pidempi jolloin se vääntyy)
  • Vasemman polven virheasento (johtuu pidemmästä jalasta)
  • Vasemman nilkan virheasento (johtuu pidemmästä jalasta)
  • S-muotoinen skolioosi (johtuu lantion virheasennosta)
  • Hartiat eri tasolla (johtuu lantion virheasennosta)

Näiden virheasentojen lisäksi kallot luut ovat lähes aina kierteellä, varsinkin jos henkilöllä on kuvan mukaisia virheasentoja.

Varmasti tässä vaiheessa jokainen alkaa ymmärtää miten kehon asentovirheet voivat aiheuttaa ongelmia.  Jokaiselle lienee päivänselvää että ihmiskeho toimii parhaiten kun se on tasapainossa. Esim. tuollaisessa vääntyneessä asennossa oleva polvi kuluu käytössä erittäin todennäköisesti paljon nopeammin kuin normaalissa asennossa oleva polvi.

Tai ajatellaan asiaa näin: Haluaisitko sinä olla kuvan sininen vai punainen tyyppi? Onkin hämmästyttävää että lääketieteen puolella asentovirheiden merkitys kroonisissa kivuissa sivuutetaan lähes täysin.

Onneksi täydentävissä hoitomuodoissa näitä asioita ymmärretään paljon paremmin ja asentovirheiden merkitys korostuu joskus jopa liikaakin. Mutta myös siellä missä ymmärretään asentovirheiden merkitys on sitten toinen ongelma.. miten auttaa henkilöä jolla on asentovirheitä?

Virheasentojen korjaaminen

Jotkut koulukunnat ajattelevat että ihmisillä on luonnostaan erimittaiset jalat ja että tilannetta täytyy korjata korokepohjallisilla. Tässä kohtaa näkemykseni poikkeaa suuresti, sillä luonani on käynyt varmasti jo satoja asiakkaita joista 90% on ollut erimittaiset jalat hoitoon tullessa ja samanmittaiset jalat hoidosta poistuessa. Enkä ole käyttänyt koskaan mitään apuvälineitä vaan ainoastaan korjannut kehon asennon tasapainoiseksi, jolloin jokaisella on samanmittaiset jalat.

Kyse on siis siitä, että kuvan punainen mies on sama henkilö, kuin sininen mies, siniseltä henkilöltä on vain korjattu asentovirheet jonka seurauksena NÄENNÄINEN jalkojen erimittaisuus on poistunut. Hänella on siis aina ollut oikeasti samanmittaiset jalat, mutta kehon vino asento on aiheuttanut sen, että toinen jalka on laahustanut maata.

Haluan siis vielä korostaa että vaikka eräs asiakas sanoi minulle että hänellä on “ihan oikeasti lääkärin todentamat synnynnäisesti erimittaiset jalat”, silti hoidon jälkeen jalat ovat olleet samanmittaiset asiakkaan suureksi hämmästykseksi.

Kokemukseni on, että ellei henkilön jalalle ole tapahtunut jotain todella dramaattista kuten esim. reisiluun lyhentämistä sahan avulla, tai jotain vaikeaa luusairautta, niin kaikilla on samanmittaiset jalat kunhan kehon asento korjataan. Ja korjauksen jälkeen vaikeatkin kivut yleensä helpottavat.

Mutta valitettavasti kaikki ei aina ole näin helppoa. Kyllä, lähes kaikilla on asentovirheitä ja ne on helposti todennettavissa muutamassa minuutissa ilman kalliita kuvantamislaitteita. Ja kyllä, manuaaliterapioilla ja ruksautuksilla asentovirheitä saadaan korjattua ja henkilön oloa parannettua. Mutta vielä on yksi ongelma: Entä mitä sitten kun korjattu virheasento palaa takaisin? Mistä se johtuu ja mitä sille voidaan tehdä? Ja sitten on vielä se suurin mysteeri: mistä virheasennot yleensäkin johtuvat?

Näihin ja muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin mietimme vastauksia seuraavissa artikkeleissa.